domingo, 30 de noviembre de 2014

Darrer viatge

Benvinguts al final d'aquest viatge!!,

com ja us vaig comentar en la presentació d'aquest blog no només el màster de formació del professorat era una nova forma d'aprenentatge per a mi sinó també el fet que estic a un altre lloc de residència, perquè essent de Mallorca l'estic cursant a Eivissa.
       Com hem pogut veure a través de les anteriors entrades per a mi ha estat un viatge en el qual he anat construint nous camins d'aprenentatge per posar en pràctica com a futura docent. Quan vaig començar tenia al cap el típic professor que empra el llibre de text que prepara algunes activitats per a classe i mana tasca pel pròxim dia. No sabia quin seria el meu paper com a docent però tenia clar que no seguiria alguns dels models que m'han donat classe.
       Està clar que el llibre de text té un paper molt important però hem d'aprendre a agafar els efectes positius d'aquests i aplicar-los a dinàmiques que estiguin vinculades als interessos dels alumnes. La societat sempre ha definit l'educació com a sinònim de llibre de text i jo recordo que el meu pare quan no duia tasca del llibre criticava al mestre o quan feien dinàmiques que en principi pareix no tenir relació amb el currículum també ho criticaven. Com veiem també és important mostrar als pares les avantatges d'emprar no una nova metodologia sinó un sistema diferent d'aprenentatge i ensenyar-los el significat d'aquesta. A més a aquesta assignatura he pogut aprendre que és important adaptar l'ús de les TIC dins l'aula i a través d'aquest es pot treballar bastant de material temàtic. És evident que el currículum marca uns continguts que els alumnes han d'assolir, però com hem dit hi ha diferents maneres d'acostar-los a la teoria i és molt important que ells s'interessin per apropar-se.
     Un altre punt que he après i que ha estat totalment nou és un tema molt tractat a aquestes entrades, com sabreu són les competències. Aquesta consisteix que els alumnes treballin totes les habilitats, aptituds i actituds perquè en un futur puguin aplicar tot el que han après (aprendre a fer). El sistema de competències no implica només noves metodologies d'aprenentatge, deixant a un costat el llibre de text, sinó també els mètodes d'avaluació. Aquests no han de consistir simplement a puntuar a l'alumne amb les notes de l'examen, sinó tenir en compte el treball que es mana a casa, el que es fa a l'aula i poder veure si l'alumnat ha assolit les competències. El portafolis ha estat una eina molt útil per demostrar el que hem anat aprenent i transmetre-ho a través dels nostres pensaments. També hem treballat la creativitat (amb l'instagram) i l'hem pogut demostrar amb el portafolis. Són diferents metodologies que impliquen nous mètodes d'aprenentatge i noves formes d'avaluació. 




Representa una altra forma d'aprenentatge i d'avaluació

     Com he introduït sabia quin tipus de professora no seria, però no tenia clar com actuaria i a través de tot el que he anat aprenent i tots els coneixements que adquiriré seran el tipus de docent que seré. Espero ser una docent implicada als alumnes, poder atreure la seva atenció cap a l'aprenentatge amb totes les eines que hi ha al nostre abast, adaptar les classes a instruccions dinàmiques on se sentin còmodes. Encara que no tot serà perfecte i sorgiran inconvenients serà una lluita constant on el treball cooperatiu serà un element clau per a la formació.




      Per finalitzar, per mostrar-vos un bon exemple del treball en equip us adjunto el que hem treballat amb grup. Ha estat un molt bon exemple perquè per a mi m'ha suposat una molt bona experiència, ja que he pogut conèixer dues grans persones en les quals cada un ha aportat una habilitat per fer d'aquest treball únic. De l'activitat que us estic parlant és del vídeo que podreu veure a continuació, a on hem volgut representar amb imatges el que hem après i el que era l'educació d'abans i com ha de ser la d'ara.

Evolucionar per educar on PhotoPeach
     
     Gràcies a cada un de vosaltres que ha llegit aquests viatges i als meus dos companys (Carlos i Ángeles) que hem fet del treball una diversió. Fins aviat!!!

No hay comentarios:

Publicar un comentario